61 Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris Kelas 6 dan Kunci Jawaban

61 Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris Kelas 6 SD + Kunci Jawaban

Soal Ujian Sekolah Bahasa Inggris Kelas 6 dan Kunci Jawaban

Untuk Anda yang membutuhkan soal untuk mengasah kemampuan berbahasa Inggris, khususnya yang masih di grade 6. Kami dari hindayani.com menyajikan kkumpulan soal ujian sekolah bahasa inggris kelas 6 dan kunci jawaban.

Soal dan kunci jawaban ini bisa digunakan untuk berlatih soal sebelum memasuki masa-masa Ujian Nasional agar para siswa dapat terbiasa mengerjakan soal tersebut.

Semakin banyak siswa mengerjakan soal dan menemui soal-soal try out atau uji coba. Maka kemampuan mereka untuk mengenali dan menyelesaikan soal akan semakin baik.

Dengan demikian, kesiapan mental dan pelajaran dalam menyambut Ujian nasional atau UN kelas 6 SD dan MI juga akan lebih terjaga dengan baik. Kelancaran dalam mengerjakan soal dan kesiapan mental ini akan memberikan dampak baik bagi pengetahuan dan nilai yang akan didapatkan siswa.

Soal-soal di bawah ini juga bisa digunakan sebagai bahan latihan untuk ulangan harian, quiz, ujian tengah semester, atau ujian semester 1 dan 2.

Kami menyediakan soalnya langsung di situs juga dalam bentuk pdf yang bisa diunduh dan dipakai untuk belajar di rumah. Selamat menyimak.

Sebelum kita masuk ke bagian soal, alangkah baiknya kita bahas materi bahasa inggris kelas 6 terlebih dulu:

Materi Bahasa Inggris kelas 6

Berikut ini adalah beberapa materi yang menjadi pembahasan utama dalam soal-soal yang kak Hinda tulis:

  1. Mengungkapkan jam dalam bahasa inggris, misalnya penggunaan to dan past.
  2. Membaca paragraf dan menjawab soal dari paragraf yang ada
  3. Mengenal nama benda
  4. Menyusun kalimat yang benar
  5. Grammar (be present dan simple present tense)

Untuk mempelajari kembali materi-materi di atas, ada beberapa link yang sudah kami sediakan yang langsung akan menuju ke artikel materi dasar belajar bahasa inggris. Jadi, kalau teman-teman lupa, bisa langsung klik ya! Agar pemahaman materi bahasa inggris kelas 6 bisa makin matang dan terasah.


Selain materi, teman-teman juga bisa menambah kosa kata dalam pelajaran atau buku bahasa inggris kelas 6 dengan membuat buku kecil. Atau sering berbicara dengan orang tua di rumah menggunakan bahasa inggris. Berikut ini adalah beberapa kosa kata yang ada di sekitar kita dan sering kita pakai:

Vocabularies

Beberapa kosakata berikut akan sering ditemui dalam kehidupan sehari-hari;

  • Sunglasses: kacamata hitam
  • Necklace: kalung
  • Shoes: sepatu
  • Swim: berenang
  • Eraser: penghapus
  • Ruler: penggaris
  • Hat: topi
  • Rabbit: kelinci
  • Trousers: celana panjang
  • Raincoat: jas hujan
  • Gloves: sarung tangan
  • Belt: ikat pinggang
  • Socks: kaos kaki
  • Bracelet: gelang
  • Bag: tas

Contoh soal bahasa inggris kelas 6 semester 1

Berikut adalah 10 contoh soal UAS Bahasa Inggris 6 SD, Final Test untuk Semester 1. Soal di bawah ini adalah pilihan ganda, selamat memilih salah satunya ya!

1. They are … They walk very slow.

  • a. Snakes
  • b. Butterfly
  • c. Snails
  • d. Chickens

2. My holiday was … My mother cooked me very yummy.

  • a. Tiring
  • b. Suck
  • c. Interesting
  • d. Boring

3. It is a … They like honey

  • a. Snake
  • b. Caterpillar
  • c. Butterfly
  • d. Koala

4. The bird has … feathers

  • a. Many
  • b. Less
  • c. Colorful
  • d. Little

5. Ihsan: … many pencils do you have?

Hinda: I have 4 pencils

  • a. how
  • b. What
  • c. Where
  • d. Why

6. Raya: would you please lend me your hat, Rahma?

Rahma: … I do not bring it.

  • a. Certainly
  • b. Of course
  • c. Please help yourself
  • d. I am sorry

7. The cow is … the fence.

  • a. Behind
  • b. On
  • c. In
  • d. Under

8. They can produce some milks for us. They are …

  • a. Deer
  • b. Elephant
  • c. Tiger
  • d. Cow

9. The rooster can not fly very far, but it can …

  • a. Swim
  • b. Run
  • c. Climb
  • d. Slither

10. This is a …

What is this?

  • a. Raincoat
  • b. Jacket
  • c. Sweater
  • d. Romper

Itulah 10 soal UTS bahasa inggris kelas 6 SD semester 1 yang bisa digunakan untuk bahan belajar soal US bahasa inggris kelas 6 SD semester 1 dan soal UTS bahasa inggris kelas 6 semester 2.

Kunci jawaban soal UAS bahasa inggris kelas 6 semester 1

Berikut adalah kunci jawaban dari 10 soal UAS Bahasa Inggris kelas 6 semester 1 di atas:

  1. C
  2. C
  3. C
  4. A
  5. A
  6. D
  7. A
  8. D
  9. B
  10. A

Download Soalnya di PDF

 

Soal UAS Bahasa Inggris kelas 6 semester 2 (bisa buat latihan UN)

Berikut adalah contoh soalnya:

Choose the correct answer for the questions below!

My house

This is my house. My father is in the bathroom. My mother is in the kitchen. There is a small library in my home. My home has two bedrooms and a toilet. In the bedroom there is a cup board. There is a chair in front of the cup board and there are many clothes in the cup board.

1. Where is my father? My father is in……..

  • a. the garden
  • b. the bathroom
  • c. library
  • d. toilet

2. There is my … in the kitchen.

  • a. sister
  • b. father
  • c. mother
  • d. me

3. My home has……..

  • a. two bedrooms and a toilet
  • b. a classroom
  • c. toilet and waiting room
  • d. Toilet and bench.

4. What is in front of cup board? It is……..

  • a. table
  • b. a chair
  • c. library
  • d. school guard

5. There are many …. in the cup board

  • a. chairs
  • b. clothes
  • c. books
  • d. bedrooms

6. Hinda … playing computer game.

  • a. has
  • b. am
  • c. are
  • d. is

7. Is this a bird? … It is a butterfly

  • a. Yes, it is
  • b. Yes, it is not
  • c. No, it is not
  • d. No, it is

8. Mr. Ihsan has many hens. His hens give him some……..

  • a. milk
  • b. Feather
  • c. Eggs
  • d. Skin

9. Do you like chocolate? Yes….

  • a. I done
  • b. I does
  • c. I did
  • d. I do

10. My mother … in the kitchen every day.

  • a. cooks
  • b. cook
  • c. cooked
  • d. cooking

11. eatinglike someIcake in good sentence is….

  • a. I like some eating cake
  • b. I eating like some cake
  • c. I like eating some cake
  • d. I like some cake eating

12. Where can you get any food if you hungry? I can get some food in ……..

  • a. hospital
  • b. school
  • c. post office
  • d. restaurant

13. have lunch weto want in good sentence is

  • a. We have to want lunch
  • b. We lunch to have want
  • c. We want to lunch have
  • d. We want to have lunch

14. Mr. Maman is explaining the lesson in classroom. He is a ……..

  • a. doctor
  • b. farmer
  • c. teacher
  • d. typist

15. Please change the sentence into negative form. She wears blouse and skirt for shopping.

  • a. She doesn’t wear blouse and skirt for shopping
  • b. She doesn’t wears blouse and skirt for shopping
  • c. She don’t wear blouse and skirt for shopping
  • d. She don’t wears blouse and skirt for shopping

16. Please change the sentence into positive form. Do you like meatball?

  • a. like you are meatball
  • b. you like are meatball
  • c. meatball are you like
  • d. You like meatball

17. Please change the sentence into interrogative Form. There is a raincoat.

  • a. A raincoat is there
  • b. Is a raincoat there
  • c. Is there a raincoat
  • d. There a raincoat is

18. There…..trousers on the bad

  • a. is
  • b. are
  • c. do
  • d. does

19. There … a glass on the table

  • a. is
  • b. are
  • c. do
  • d. does

20. My mother……a kebaya for attending wedding party.

  • a. wear
  • b. is
  • c. wears
  • d. are

21. Randy and I…..T-shirt and shorts for playing badminton.

  • a. Wears
  • b. Are
  • c. Is
  • d. Wear

22. 10.40 WIB. It is…….

  • a. twenty minutes to eleven
  • b. twenty minutes past eleven
  • c. twenty minutes to ten
  • d. twenty minutes past nine

23. It is five minutes to nine…..

  • a. 08.05
  • b. 08.50
  • c. 09.05
  • d. 08.55

24. It is half past seven

  • a. 07.30
  • b. 08.30
  • c. 03.07
  • d. 07.07

25. It is quarter to eleven

  • a. 09.11
  • b. 11.45
  • c. 11.15
  • d. 10.45

26. It is five minutes to five

  • a. 11.40
  • b. 04.55
  • c. 04.05
  • d. 11.05

27. ….time is it now?

  • a. What
  • b. When
  • c. Where
  • d. How

28. 11.50. It is…….

  • a. ten minutes past twelve
  • b. ten minutes to twelve
  • c. ten minutes to eleven
  • d. ten minutes past eleven

29. 08.45. It is…..

  • a. a quarter to eight
  • b. a quarter past eight
  • c. a quarter to nine
  • d. a quarter past nine

30. 01.50. It is…..

  • a. ten minutes to two
  • b. ten minutes to one
  • c. ten minutes past two
  • d. ten minutes past one

31. We can fly like a …..

  • a. cow
  • b. horse
  • c. fish
  • d. bird

32. It can bark like a ….

  • a. cat
  • b. cow
  • c. dog
  • d. rabbit

33. The…….can hop.

  • a. kangaroo
  • b. cock
  • c. butterfly
  • d. hen

34. The snake can…..

  • a. climb
  • b. slither
  • c. swim
  • d. fly

35. Crocodile is a ……animal

  • a. cute
  • b. beautiful
  • c. dangerous
  • d. interesting

Text for no. 36-39

On Sunday Devy doesn’t go to school. She goes to market with her mother. She wants to buy some vegetables such as cabbage, carrot and potatoes. Then she goes to the fishmonger to buy some goldfish and cuttlefish. In the market is very crowded.

36. The appropriate title for the text above is ……..

  • a. Going to the market
  • b. Going to the hospital
  • c. Going to the zoo
  • d. Going to the restaurant

37. She buys some …… at the fishmonger.

  • a. Goldfish and crab
  • b. Goldfish and cuttlefish
  • c. Goldfish and potatoes
  • d. Carrot and goldfish

38. Devy goes to … on sunday

  • a. market
  • b. school
  • c. zoo
  • d. mom

39. The situation in the market is very ……..

  • a. silent
  • b. noisy
  • c. happily
  • d. crowded

Text no. 40-41

Waiter : “Hello, good evening, may I help you?”

Customer : “Good evening. Yes, I want to order some food”

Waiter : “What do you want to order, Sir?”

Customer : “I want a plate of fried rice and fried chicken”

Waiter : “Wait a minute, Sir”

Customer : “OK”

40. The conversation above take place in the ……..

  • a. Hospital
  • b. Restaurant
  • c. Market
  • d. Zoo

41. what does the customer order?

  • a. Fried rice and iced tea
  • b. Fried rice and fried noodle
  • c. Fried chicken and fried rice
  • d. Fried rice and salad

42. Want – I – see – to – the – movie – film – a – in.
The right arrangement is ……..

  • a. I want to see a film in the movie
  • b. I see to want a film in the movie
  • c. I the want to see movie in a film
  • d. I want a film to see in the movie

43. Don’t forget to stuck a …….. on the envelope.

  • a. Stamp
  • b. Picture
  • c. Register letter
  • d. Ticket

44. John : Excuse me, where is the post office?

Driver : Go ahead to …………………(timur)

  • a. West
  • b. East
  • c. North
  • d. South

Look at the map to answer no. 45-48

Gambar Soal No 45-48

45. Tono : Where is the supermarket?

Tini : It is in the ………. (selatan) of the hospital.

  • a. North
  • b. South
  • c. East
  • d. West

46. A: where is the post office?

B: It’s ………… my house

  • a. Beside
  • b. Behind
  • c. Under
  • d. In front of

47. SMP 1 Tuban is ………………… my house

  • a. Behind
  • b. Beside
  • c. In front of
  • d. Next to

48. My house is …….. Internet Café and Post office

  • a. Next to
  • b. Behind
  • c. In front of
  • d. Between

49. A: where can you buy books and pens?

B: I can buy them in the………….

  • a. Post office
  • b. Stationary store
  • c. Supermarket
  • d. Barber shop

50. I wear a …….. on my neck. The colour is pink.

  • a. Shorts
  • b. Shirt
  • c. Tie
  • d. Belt

51. My mother wears a …….. on her finger.

  • a. Necklace
  • b. Ring
  • c. Hair band
  • d. Hat

Kunci jawaban soal bahasa inggris kelas 6 semester 2

Berikut adalah kunci jawaban dari 51 soal ujian bahasa inggris semester 2 kelas 6 di atas:

  1. B
  2. C
  3. A
  4. B
  5. B
  6. D
  7. C
  8. C
  9. D
  10. A
  11. C
  12. D
  13. D
  14. C
  15. A
  16. D
  17. C
  18. B
  19. A
  20. C
  21. D
  22. A
  23. D
  24. A
  25. D
  26. B
  27. A
  28. B
  29. B
  30. A
  31. D
  32. C
  33. A
  34. B
  35. C
  36. A
  37. B
  38. A
  39. D
  40. B
  41. C
  42. A
  43. A
  44. B
  45. B
  46. A
  47. C
  48. D
  49. B
  50. C
  51. B

Download PDF Soalnya

 

Soal Kelas 6 SD Mata Pelajaran Lainnya

Jika teman-teman ingin mencari soal mata pelajaran lain untuk kelas 6 SD, silakan kunjungi link berikut ini:

Demikian informasi yang bisa kak hinda rangkum tentang pelajaran bahasa inggris kelas 6 SD dan materi bahasa inggris kelas 6 SD/MI. Semoga soal ujian sekolah bahasa inggris kelas 6 dan kunci jawabannya (soal US bahasa inggris untuk kelas 6 + kunci jawaban pembahasan) di atas bisa bermanfaat.

Hindayani, S.Si.

Hindayani, S.Si.

Biasa dipanggil Kak Hinda. Lulus dari Matematika UIN Maulana Malik Ibrahim Malang dengan predikat cumlaude. Suka membaca, menulis, dan berbagi ilmu.

9
Kalau ada pertanyaan, Isi komentarnya di bawah ya!

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
mayshaNurrahmi MusfiatinRafi Maulana SYohana EndahThata Damayanti Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rio Si Pasker
Guest

caranya piye

Witha Chayank Sharagih
Guest

susah dibuka atu teh

Thata Damayanti
Guest

downloadnya dmna ya link’nya… 🙂

Yohana Endah
Guest

susah download

Yohana Endah
Guest

thanks ya. udah bisa kedownload

Rafi Maulana S
Guest

Print aja kan pasti ke Save

Nurrahmi Musfiatin
Guest

thaks ya ini cukup membantu

maysha
Guest
maysha

susah di buka

maysha
Guest
maysha

downloadnya gimana